Peter » Specials » Costa rica
Peter: Informatie van A tot Z

De wonderen van Costa Rica

De wonderen van Costa Rica Een klein land in Midden Amerika maar een must als U van actieve vulkanen, jungle en dieren houdt. Ongeveer zo groot als Nederland maar met aanzienlijk minder inwoners is het een bijzonder prettig land om in rond te toeren met een huurauto. Nog nooit eerder heeft U een zo groen land gezien, beslist !!
Ik wil niet uitweiden over alle details van het land want die kunt U zelf natuurlijk gemakkelijk vinden via internet. Ik wil met U mijn ervaringen in dit prachtig groene land delen en U proberen te bewegen het land op eigen houtje met een auto te doen. Ik geef U enkele tips en biedt U enkele artikelen aan over plekken, waarmee U Uw voordeel kunt doen.

Allereerst is het handig om te weten wanneer U naar Costa Rica kunt afreizen. Het land ligt zowel aan de Caribische kust als aan de kust van de stille Oceaan. Costa Rica kent meerdere klimaten maar in grote lijnen is er sprake van een natte en droge periode en ofschoon de regentijd aanhoudt tot en met oktober is de beste reistijd van begin februari tot en met maart. De wegen zijn dan weer allemaal begaanbaar en U kunt lekker met een auto rondtoeren. Als U de wat verder afgelegen gebieden wilt bezoeken geniet een vierwielaangedreven auto de voorkeur omdat het vaker noodzakelijk is een rivier over te steken…..juist ja, zonder brug. Daarnaast zijn sommige wegen zo slecht dat een dergelijke auto geen overbodige luxe is. Wat de natuur betreft zult U net zo verbaasd zijn als ik dat was, nergens zag ik eerder zo’n weelde aan groene gebieden, gevuld met indrukwekkende bomen en de meest kleurrijke prachtige vogels en dieren.

Hoe komt U er?

Uiteraard met het vliegtuig en meerdere maatschappijen vliegen op de hoofdstad San José. Eén van de goedkoopste maatschappijen is Martinair maar deze vliegen over de Verenigde Staten en dat betekent dat U daar een tussenlanding moet maken. U wordt gedwongen Amerika binnen te reizen met als gevolg dat U meerdere formulieren moet invullen en langs de immigratiedienst moet. Van iedereen worden daar de vingerafdrukken van beide wijsvingers genomen en wordt vervolgens een scan gemaakt van Uw iris. Een en ander betekent vaak lang wachten, afhankelijk van de drukte op dat moment op het vliegveld waar U moet tussenlanden. (Op Uw terugreis gebeurt dit weer helemaal opnieuw) Mocht U een iets duurdere vlucht niet erg vinden dan is het een optie te kiezen voor maatschappijen die niet over de USA gaan zoals Iberia die via Madrid vliegt. Daar stapt U over op een kist die U rechtstreeks naar San José brengt en daarmee de wachttijden en irritatie van de USA bespaart.

Is het wel veilig in Zuid Amerika?

Dat verschilt van land tot land maar Costa Rica, dat overigens in Midden Amerika ligt, is één van de veiligste landen van Midden- en Zuid-Amerika. Het land schrijft geschiedenis want ze hebben hun leger afgeschaft en men geeft het geld liever uit aan andere zaken. Daarnaast is het een land met een enorme oppervlakte aan beschermde natuurreservaten en men is zich terdege bewust van het belang van de prachtige natuurgebieden die zij rijk zijn. Toerisme is een zeer belangrijke bron van inkomsten. Als vrouw kan U zonder probleem alleen rondreizen. De mensen zijn vriendelijk en hulpvaardig maar soms kan het lastig zijn omdat niet iedereen de Engelse taal beheerst. Als U zelf een beetje Spaans spreekt is dat handig meegenomen.

Money?

Tja, zakgeld heb je altijd nodig en in Costa Rica is de munteenheid de Costa Ricaanse Colon. Via het grenswisselkantoor kunt U deze kopen. De Amerikaanse Dollar wordt overal en door iedereen geaccepteerd in het land. U kunt bij automaten geld opnemen met Uw bankpassen. Creditcards worden overal geaccepteerd. Euro’s zijn niet in trek maar U kunt ze wel wisselen bij banken en de betere hotels.

Waar slaap ik?

Waar je wilt natuurlijk want je kan kiezen voor heel erg goedkope slaapzalen samen met de backpackers maar ook voor erg dure luxe resorts al dan niet op bijzonder mooie plekken gelegen. Afhankelijk van Uw budget kiest U voor de mooiste plekken.
De goedkopere plekken hebben geen warm water en maar elektriciteit tot 18.00 uur dus bij iedere keer dat U een keuze moet maken is het wel handig hier even naar te informeren. U kunt er voor kiezen via internet van te voren alle hotels te boeken en zo Uw eigen fly-drive samen te stellen. Voordeel is dat Uw reservering wordt vastgehouden en U dus niet elke dag al om een uur of 15.00-16.00 uur naar een kamer moet gaan zoeken. Ander voordeel is dat U vanuit Uw stoel thuis de leukste plekjes kunt kiezen. Het nadeel van vooraf boeken is dat U Uzelf een strak schema oplegt maar dat hoeft niet perse een nadeel te zijn.

Ervaringen Costa Rica

Rest mij U nog deelgenoot te maken van enkele ervaringen die wij in Costa Rica hadden:

De Irazuvulkaan

Het is de hoogste vulkaan van het land en zeer de moeite waard om te bezoeken. De krater heeft een bijzonder fraai gekleurd groen meer dat U van verschillende uitkijkpunten kunt bekijken. Deze vulkaan moet bekeken worden vóór 12.00 uur omdat dan de wolken in de krater “vallen” en het uitzicht wegnemen. Een trui of jas heeft U nodig en let op want neusbeertjes loeren op eetbare dingen en schromen niet dit brutaal van U af te pakken.

De Arenalvulkaan
De spectaculairste vulkaan. De Arenal zal zeerzeker indruk maken en ofschoon hij vaak in wolken gehuld is, blijft hij lava uitbraken, rommelen alsof er een aardbeving is en stenen uitwerpen om ze als ballen van zijn hellingen te laten stuiteren. Op veilige afstand kunt U dit bewonderen.

De weg naar Monteverde

Monteverde is een hoog gelegen gebied vanwaar U bij helder weer zowel de Atlantische als de Stille oceaan kunt zien. Het heeft een nevelwoud waar U de prachtige bijna uitgestorven kleurrijke vogel de Quetzal kunt bewonderen. Ben er echter op tijd want er worden iedere dag slechts een bepaald aantal personen tot het nationale park toegelaten. Om Monteverde te bereiken rijdt U over een bijzonder slechte weg waar U met Uw auto slechts 10 km per uur maximaal kunt rijden. Wist U dat U ook met een paard door een prachtig natuurgebied van Monteverde naar Arenal ( of vice versa ) kunt rijden. Het duurt minder lang dan met de auto.

De Vleermuizen van Costa Rica

Zoals overal op de wereld komen er meerdere vleermuizensoorten voor in Costa Rica. Wilt U er meer over weten dan is een bezoek aan het onlangs geopende vleermuismuseum ( Batjungle ) zeer de moeite waard. Het neemt vooroordelen over vleermuizen weg en U leert de diertjes beter kennen, sterker nog, U leert ze waarderen want zonder vleermuizen zou onze wereld er geheel anders uitzien.

Nationale Park Manuel Antonio
Het meest bezochte park van het land want hier komen niet alleen toeristen maar vieren ook de Costa Ricanen bij voorkeur hun vakantie. Het gevolg is dat het er afgeladen druk kan zijn hetgeen niet wegneemt dat het een prachtig park is, zeker met al zijn prachtige stranden. Ben echter gewaarschuwd want als U niet houdt van drukte kunt U wellicht beter doorrijden. Ook hier worden dagelijks slechts een bepaald aantal personen toegelaten. Als U even gaat zwemmen berg dan Uw spullen goed op want ook hier is een dievengilde aan het werk. Geen neusbeertjes maar apen zijn hier de daders.

Montezuma

Tijdens de hippietijd is de klok hier stil gezet. Er komen niet veel toeristen ook al is het plaatsje na het afmaken van een verharde weg stukken beter bereikbaar dan vroeger. Het barst er wel nog van de hippies die op de stranden wonen in tentjes en dat maakt het een gezellige plek met kraampjes waar veel goedbedoelde prularia wordt aangeboden. Accommodatie is er voldoende evenals bezienswaardigheden dus stress eens even lekker af in Montezuma.

La Paz Watervallen

Toegegeven, het is een kunstmatig park aangelegd rondom een aantal zeer fraaie watervallen. Het is echter zo mooi en goed onderhouden dat het zeer de moeite waard is hier een tussenstop te maken. Alle dieren van het land komen hier op de een of andere manier aan bod. Men legt U alles uit en de kolibries vliegen als dikke hommels vlak langs Uw oren. Vlinders geven zich geheel bloot terwijl U kunt zien waar U alle soorten kikkers kunt vinden. Het is geen goedkoop park maar iedere colon of dollar meer dan waard.

Golfito en Drake

Eens een bekende havenstad maar na het wegvallen van de bananenexport vervallen tot een afgelegen plaatsje waar een tijd niemand meer kwam. De gebouwen zijn in sommige straten zo oud dat er menige film is opgenomen want zo’n filmdecor kan je amper nog namaken. Het is een bijzondere plek waar men er alles aan doet om het weer tot leven te roepen dus och, als U er toch in de buurt bent, neem er eens een kijkje. Wilt U ook het nationale park Corcovado bezoeken dan kunt U dat beter doen vanaf de plaats Drake.

Tortuguero Nationaal Park

Daar kunt U dus echt niet helemaal op eigen gelegenheid komen maar sla het vooral niet over want voor mij is het één van de mooiste parken van het land. Het ligt aan de Caribische kust dus het regent er vaak maar ondanks dat is het geweldig. Met boten wordt U door dit stuk natuur gevaren en zult U genieten van de rustige waterwegen, de fraaie planten en de veelzijdigheid aan dieren.

Er zijn nog vele andere plekken die het bezoeken waard zijn. Heeft U een hele zware jeep dan is het avontuurlijk om de top van de Turrialbavulkaan te bereiken om vervolgens even te rusten in het gelijknamige stadje. Manzanillo aan de Caribische kust heeft een aantal prachtige junglelodges waar U ’s nachts inslaapt onder het genot van junglegeluiden. Afhankelijk van Uw interesses kunt U in dit kleine land helemaal aan Uw trekken komen en ik ben er van overtuigd dat U zult genieten.

Oh ja, het voeren van dieren is ten strengste verboden. Vreemd is echter dat overal waar dit zo is, dieren juist wel gevoerd worden. U zult er getuige van zijn dat mensen hele groepen neusbeertjes langs de weg voeren. Ze geven apen zoveel te eten dat deze juist U, die niets geeft, lastig vallen en Uw tassen zelfs openen op zoek naar iets lekkers. Alle andere voedsel dan hetgeen de dieren in de natuur vinden is zonder meer slecht voor hen. Daarnaast worden vele dieren overreden omdat zij de wegen opzoeken. Help mee de flora en fauna te onderhouden.
Nationale Park Manuel Antonio – Costa Rica

Nationale Park Manuel Antonio – Costa Rica

Geliefd bij de Costa Ricanen maar net zo geliefd bij de toeristen. Druk bezocht dus !!Vinden we hier dan nog wel de rust om van de jungle en diens dieren te genieten?
Montezuma – Costa Rica

Montezuma – Costa Rica

Als U van nostalgie houdt, van ruime verlaten stranden, prachtig junglegebied en watervallen en niet houdt van massatoerisme, McDonnalds en luxe dan is Montezuma een plaats waar U heen kunt gaan. Het…
La Paz Watervallen – Costa Rica

La Paz Watervallen – Costa Rica

Niet alleen 5 prachtige watervallen in één natuurpark maar tevens heel Costa Rica in een notendop. Hier krijgt U in een prachtig park een indruk van de overweldigende flora en fauna van het hele land.…
Tortuguero Nationaal Park

Tortuguero Nationaal Park

Elke dag kunt U in dit park regen verwachten, per jaar meer dan 6000 mm en dat maakt dit park tot het natste park van Costa Rica. Reden genoeg om er niet heen te gaan zou je denken maar niets is minde…
De Arenalvulkaan

De Arenalvulkaan

The place to be, hier gaat iedereen zonder meer naar toe en met recht. Het is de jongste vulkaan van Costa Rica, de meest actieve en daarmee de meest spectaculaire. Je bent er getuige van een lavastro…
Gepubliceerd door Peter op 22-06-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!