Peru, Maak je eigen fly drive
Je vindt nergens een interessante fly drive door Peru waarbij je lekker door het land kan crossen, daar waar je wilt en dat in een huurauto. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze het afraden om zelf te rijden. Niet zo best want je kunt Peru gemakkelijk met een huurauto doen en graag beschrijven we hoe een route er uit zou kunnen zien en geven we enkele tips.
De huurauto
Er zijn in Peru meerdere autoverhuurbedrijven en een auto huren is in principe geen enkel probleem, totdat U aangeeft dat U de auto elders wilt achter laten dan op de plek waar U de auto ophaalt. Voor de meesten zal dat Lima zijn maar onderschat de afstanden in dat land niet want het is vaak handiger om de auto elders achter te laten, hetzij in Noord- of in Zuid Peru. De meeste maatschappijen eisen dat de auto ook weer wordt ingeleverd in dezelfde plaats in Peru en slechts sommige grote wereldwijd bekende autoverhuurbedrijven staan elders achterlaten toe. Wij konden goede zaken doen met Europcar en hebben via internet alles kunnen boeken, de auto opgehaald in Lima en achter gelaten in Cuzco.
De volgende vraag is of je wel of niet een 4WD auto nodig hebt. Uiteraard is dat geheel afhankelijk van Uw route maar die stelt U zelf samen. Als U voor de normale doorgangswegen tussen de iets grotere steden kiest dan heeft U zeker geen 4WD nodig want de wegen zijn werkelijk uitmuntend. Het betreft goed onderhouden tolwegen, alles geasfalteerd en maar af en toe moet U eens een klein bedrag bij een tolhuisje betalen. Ondanks deze goede wegen zult U wel eens afwijken bij toeristische punten en een niet geasfalteerde weg nemen maar als U daar rustig rijdt, is er niets aan de hand. Alleen als U Uw reis zo voorbereid dat er avontuurlijke routes in zijn opgenomen, meestal in Noord Peru, dan is een 4WD natuurlijk wel interessant.
De huurauto’s van Peru zijn niet splinternieuw meer dus doe een goede check, inclusief reservewiel. Leg vooral de schades goed vast, zeker als U de auto elders achter laat.
De route
Wie zijn wij om ons met Uw route te bemoeien. Het leuke is tenslotte om je eigen route samen te stellen en wij begonnen heel voortvarend, van Lima een lus naar zuid Peru met Cuzco en de jungle, dan doorrijden naar Noord Peru en daar nog een lus naar weer andere ruïnes en dan terug naar Lima. Die afstanden waren te lang, nee dus !!! Dat zou wel heel erg lang gaan duren dus er moest een keuze gemaakt worden tussen noord of zuid Peru en het werd het laatste. Wij begonnen in Lima. Na wat acclimatiseren en de stad bekeken te hebben, reden we zuidwaarts uit Lima met de bestemming Paracas. De Pan American Highway ( de Panamericana ) bleek met recht een highway, na Lima niet meer al te druk en uitstekend aangelegd. We maakten nog een lunchpauze in Pucusana, een charmant vissersdorp. Van Paracas verder via Ica en een prachtige oase, door naar Nazca. De omgeving daar is met de auto goed te doen en vervolgens naar Arequipa, op Lima na de grootste stad van het land. Van daaruit natuurlijk even de Colca canyon, de diepste canyon van de wereld meepikken, want daar kom je oog in oog te staan met de condors. Vanuit de canyon kan je het Titicacameer bereiken en dat was ons volgende doel. Vanaf Titicaca zijn wij gereden naar Ollantaytambo een flink stuk en ook de enige dag waarop wij in het donker hebben gereden. De reden was dat we onderweg in een leuke stad te lang zijn blijven hangen en moeite hadden de stad Cuzco te doorkruisen. Cuzco is enorm groot en bijzonder druk namelijk en wat is de enorme rust en schoonheid van Ollantaytambo dan een verademing. Daar lieten we de auto twee dagen bij het hotel staan en gedurende die tijd namen we de trein naar Aguas Caliente waar we overnachtten want je tijd in Machu Picchu kan je beter over twee dagen verdelen. Op de terugweg de auto opgepikt en via de drukke en kleurrijke zondagsmarkt van Pisac reden we terug naar Cuzco waar de volgende ochtend de auto werd ingeleverd. Het zou tenslotte zonde zijn je huurauto gedurende een week niet te gebruiken omdat je een jungletour gaat doen. Na de tour teruggevlogen naar Lima en huiswaarts.
Het is een toeristische route maar daar merk je niets van als je zelf rijdt omdat de meeste toeristen deze trajecten vliegen. Met je auto stop je waar je wilt en de mensen zijn ongelooflijk vriendelijk. We stopten in kleinere plaatsen bij markten en werden vriendelijk onthaald. Toen we foto’s maakten van een processie, die over de vluchtstrook liep, werden we in de processie opgenomen en iedereen wilde met ons op de foto. De heilige maagd werd even bijzaak en in de berm geparkeerd.
Zo gemakkelijk gaat het autorijden niet in de grote steden. Wij hadden thuis via internet hele leuke hotels uitgezocht, sommige midden in een stad. Tja, dat was, net als Cuzco even doorkruisen, niet zo eenvoudig…..eigenlijk niet te doen. Een navigatiesysteem voor Peru bleek niet te bestaan, nee Tom en Tom hadden er ook niet van gehoord. Hier een tip die wij overal op de wereld in onoverzichtelijke steden gebruiken. Je neemt gewoon een taxi, met dit verschil: je zegt de chauffeur waar je heen wilt, gaat echter niet bij hem zitten maar rijdt achter hem aan. Op de plaats van bestemming, en of dat nu een hotel is midden in de stad of de juiste uitgaansweg uit een stad, betaal je de chauffeur en je bent waar je zijn moet zonder te stressen in zo’n drukte. In veel landen, zo ook Peru, moet je wel een assertieve chauffeur zijn om niet van de bumper van de taxichauffeur gepusht te worden maar een troost is dat die chauffeur toch zijn geld wilt en er alles aan doet ook U niet kwijt te raken. Het werkt overal en niemand hoeft dus bang te zijn te verdwalen in zo’n stad en je komt ook nooit terecht in de “verkeerde” wijken van een stad.
Tanken in Peru is geen probleem, althans zeker niet op de door ons gevolgde zuidelijke route. In het noordelijke gedeelte valt het ook mee als je niet kiest voor de avontuurlijke eenzame wegen. Hoe dan ook blijft het verstandig om je tank altijd zo vol mogelijk te houden.
Probeer in ieder geval te voorkomen dat je in het donker moet rijden want de meeste wegen zijn onverlicht en alles wat wel en zelfs niet op de weg thuis hoort duikt voor je auto op. Het is gevaarlijk en bijzonder onprettig. Op de tolwegen aan de westkust van Peru wordt ’s nachts veelvuldig gereden door vrachtwagens en nachtbussen. Door de goede weg, in dit geval misschien wel te goede weg, wordt er met erg hoge snelheden gereden en ernstige ongelukken komen vaker voor. Op de Panamericana, die dicht aan de kust ligt, komen lange stukken voor waar het ook overdag bijzonder mistig kan zijn.
De accommodatie
Je kunt je afvragen of je de accommodatie al van te voren moet vastleggen of niet. Het is natuurlijk een keuze die je maakt en als je besluit alleen te overnachten in de iets grotere steden of echt toeristische plekken dan vind U zelfs in het hoogseizoen nog wel een bed. Onze keus was om ze wel vast te leggen, immers annuleren kan vaak tot op het laatste moment. Het nadeel is dat je je strak aan je eigen route moet houden. Het voordeel is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het wel of niet vinden van een slaapplek en als het eens een dag niet opschiet dan is dat geen probleem, je hotel is geboekt en wordt aangehouden. Een tweede voordeel was dat we echt de hotels naar onze keus konden kiezen want U zult zien op internet dat U hotels in alle klasses kunt vinden, van backpackers tot meer dan 5 sterren zelfs.
De bezienswaardigheden
In diverse artikelen hebben we beschreven wat er onderweg zoal te zien is en we hopen U daarmee niet alleen warm te maken voor dit afwisselende kleurrijke land maar ook enkele tips te kunnen geven voor een leuke en mooie reis. Naast hetgeen wij noemen, zijn er nog ontelbare andere dingen meer dan de moeite waard maar zoals vaak moet je nu eenmaal keuzes maken. Graag geven we een kort verzicht van de artikelen.
Lima, groot en afwisselend
Hier leest U dat Lima uit twee gedeelten bestaat, enerzijds het historische centrum, anderzijds het toeristische Miraflores met moderne winkels, vele hotels en het uitgaansleven. De kust is aantrekkelijk en er is een park met prachtige fonteinen: Circuito Magico del Agua. Welke bezienswaardigheden zijn de moeite waard, welk museum kiest U, welke kathedralen zijn het interessantst en gaat U wel of niet naar het wisselen van de wacht kijken? Lima is een boeiende stad maar heeft een wat raar klimaat omdat het direct aan de kust ligt. De stad wordt wel eens onveilig genoemd maar is niet onveiliger dan welke andere grote wereldstad dan ook. U leest er alles over in het artikel: Lima, groot en afwisselend.
Van Lima naar de Paracas woestijn
Vanuit Lima reden we zuidwaarts met als doel de plaats Paracas, bekend om zowel een prachtige beschermde woestijn als om de Ballesta-eilanden. Beide zonder meer een bezoek meer dan waard en het zal onvergetelijk zijn om in deze woestijn zelf met je auto over de onverharde wegen langs de kust te rijden. De rust, de kleuren, de weidsheid en de rotsachtige kust zijn prachtig. De Ballesta-eilanden zijn niet toegankelijk maar U vaart er dicht langs met boten. Niet alleen de bekende zandtekening: “de kandelaar” treft U aan maar ook ontelbare vogelkolonies, die iedere vierkante meter van de diverse eilanden in bezit nemen. Onder andere zeerobben, kleurrijke krabben, de diversiteit aan vogels en de pinguïns zorgen er voor dat men deze eilanden ook wel eens de Galapagos eilanden voor de arme mensen noemt. Dat komt omdat deze eilanden vanaf de kust eenvoudig te bereiken zijn en het dus aanzienlijk minder kostbaar is ze te bezoeken. Niet ver van Paracas ligt de stad Ica met vlakbij een bezienswaardige oase waar U onder andere kunt zandsurfen. Zie het artikel:
Van Lima naar de Paracas woestijn.
Nazca, niet alleen lijnen!!
De stad Nazca in Peru is toeristisch en dat is terecht want de wereldberoemde en voor sommigen nog mysterieuze lijnen, die allerlei figuren uitbeelden, zijn hier een attractie. Je kan de figuren alleen herkennen als je een vlucht neemt vanaf het vliegveld van Nazca. In ongeveer 30 minuten vliegt de piloot over de meest bekende figuren waarbij hij een aantal scherpe, eigenlijk wel heel scherpe bochten draait. U bent gewaarschuwd, menigeen vult het bekende papieren zakje maar desondanks is het interessant om te doen. Naast de lijnen heeft de omgeving van Nazca nog veel meer te bieden. Heel luguber, doch interessant zijn de graven van Chauchilla. Ze werden door grafrovers totaal vernield en vele buit gemaakte schatten werden verkocht op de zwarte markt. Uiteindelijk heeft de regering besloten het gebied te beschermen en open te stellen voor toerisme. Terwijl in de omgeving nog steeds de beenderen verspreid liggen, loopt U langs een groot aantal deels gerestaureerde graven met daarin de redelijk bewaard gebleven mummies. U kunt ook een kijkje nemen bij de Paradones ruïne en de aquaducten van Cantalloc. Het binnenland oostelijk van Nazca is, als U er tijd voor heeft, ook indrukwekkend en door de uitstekende wegen goed berijdbaar. Een en ander is omschreven in het artikel:
Nazca, niet alleen lijnen!!
Arequipa, de witte stad van Peru
Een geweldige stad, die altijd goed weer kent. Na Lima is deze stad de grootste stad van het land. Het stadscentrum heeft enorm veel te bieden. Erg bekend is het Catalina klooster, eigenlijk een ommuurde stad vlakbij de Plaza des Armas. Een bezoek mag U niet overslaan want het geeft U een idee hoe kloosterleven uit de hand kan lopen. Er wonen nog een aantal nonnen in het klooster maar de grootte ervan heeft de kosten zodanig opgejaagd dat het moest worden open gesteld voor toerisme. Als U gaat, overweeg dan een gids te nemen want zij wijst U op vele interessante dingen, die U anders zouden ontgaan. Wereldberoemd is het geofferde Incameisje Juanita, teruggevonden in het ijs en daardoor erg goed bewaard gebleven. In het museum van de universiteit kunt U haar bewonderen. Arequipa is ook bekend in verband met de in de omgeving gelegen Colca Canyon. Deze canyon is de diepste van de wereld en is indrukwekkend door de vergezichten, de besneeuwde vulkaantoppen, de lieflijke dorpen en de condors, die je van heel dichtbij kunt bekijken. U kunt er op vele verschillende manieren van de canyon genieten. Gaat U maar eens naar het artikel:
Arequipa, de witte stad van Peru.
Het Titicacameer verkennen
Dit enorm grote en bijzonder hoog gelegen meer vormt de grens met Bolivia. Vanuit diverse plaatsen kunt U het Titicacameer bevaren maar het meest bekend is wel de stad Puno. Er heerst een gezellige drukte en U kunt er een keuze maken uit tochten naar de diverse eilanden, die in het prachtige meer liggen. U kunt er bij de plaatselijke bewoners zelfs overnachten. Uiteraard zal niemand de drijvende eilanden overslaan. Tot op de dag van heden leven Uros Indianen op deze van riet gemaakte “vlotten”, nu voor het toerisme, vroeger voor de visvangst. Het is ook boeiend om de diverse ruïnes in de omgeving van Puno te verkennen en het bekendst zijn wel de op een heuvel staande ronde graftorens van de Inca’s nabij de plaats Sillustani. Langs de oevers van het meer rijden richting Boliviaanse grens is ook erg boeiend. U kunt het terugvinden in het artikel:
Het Titicacameer verkennen
Machu Picchu praktisch
Het is absoluut onnodig U te vertellen wat Machu Picchu is, immers is dit beslist één van de hoogtepunten waarvoor U naar Peru reist. Wij willen U vertellen hoe wij Machu Picchu bekeken hebben want het is handig bepaalde dingen te weten. Wist U bijvoorbeeld dat het toegangskaartje bij een onvriendelijke veel eisende ambtenaar van het stadskantoor in het midden van Aguas Caliente aangeschaft moet worden. Sterker nog, dat u eenmaal boven niet eens een toegangsbewijs kunt kopen. Vergeet ook Uw paspoort niet want wel een kaartje maar geen paspoort betekent terug naar beneden om je paspoort te halen. Daarnaast geven we graag een paar tips om zoveel mogelijk uit Machu Picchu te halen en hoe U het aangenaamst kunt reizen. Misschien overweegt U namelijk om het Incatrail te lopen, een zware wandeling van enkele dagen. Onderschat deze tocht niet en zorg er altijd voor dat Uw lichaam al een beetje aan de hoogte gewend is voordat U er aan begint. Kiest U er niet voor, wandel dan vanaf Machu Picchu over het Incatrail terug naar Huiñay Huayna, een prachtige ruïne, gelegen op een erg steile wand, die U in een kleine twee uur bereikt. Daarna wandelt U op Uw gemak weer terug. Loop zeker ook even naar de Incabrug, U zult verbaasd zijn hoe men de toegangsweg naar deze Incastad heeft beveiligd. De personen die geen hoogtevrees kennen, kunnen overwegen om de bijzonder steile Huayna Picchu te beklimmen. Waar U ook voor kiest, U zult genieten van dit wereldwonder en doe deze trip individueel waarbij U minstens één overnachting neemt in Aguas Caliente. U kunt dan Uw tijd zelf indelen en de grootste drukte vermijden. U vindt het allemaal terug in het artikel:
Machu Picchu praktisch
Cuzco
De meest toeristische stad van het land is zeker Cuzco. Uitgegroeid tot een drukke grote stad maar met een bijzonder gezellige en boeiende binnenstad. Alles wat een toerist zoekt in een stad is er terug te vinden. Cuzco heeft in de directe omgeving een ongekend aantal ruïnes van groot tot klein, bekend tot onbekend. Op diverse manieren zijn ze allemaal te bezoeken. Vanuit deze stad is het een must om er zelf even op uit te trekken en de Sacred Valley te bezoeken. Deze vallei is adembenemend mooi en er liggen enkele bijzondere plaatsen zoals Ollantaytambo, Urubamba en Pisac. Pisac heeft op elke zondag een enorm grote, bijzonder kleurrijke markt, niet alleen voor toeristen maar ook als uitje voor de plaatselijke bevolking. Overigens is de ruïne van Pisac door zijn hoge ligging boven het dorp heel bijzonder. Niet bij iedereen bekend maar onvergetelijk is de nog uit de Incatijd stammende zoutwinning van Maras. Een proefopstelling voor gewassen, bestudeerd en uitgebreid door de Inca’s ziet U terug in Moray. De mogelijkheden in en rond Cuzco zijn te veel om op te noemen en U vindt een poging daartoe terug in het artikel:
Cuzco en omgeving
Jungletochten in Peru
Zowel in noord als in zuid Peru kunt U de jungle van het Amazonegebied verkennen. Er bestaan verschillen in de manier van aanreizen en in het klimaat maar voor welke variant U ook kiest, de jungle zal zeker indruk maken. De kwantiteit en diversiteit van dieren is groot en U komt zeker aan Uw trekken. Het was erg indrukwekkend om vanuit Cuzco te vertrekken met een busje en vervolgens de hele tocht naar de diep in de jungle gelegen lodge over land en water te doen. Je doet er drie dagen over en overnacht in verschillende lodges, die allemaal weer iets anders te bieden hebben. U ziet ook dat het landschap verandert immers U reist vanaf de hoogte van Cuzco naar de laaggelegen gebieden, die daar door het Andesgebergte beschermd worden. Onvergetelijk is de zogenaamde kleilik, een ware kleurspektakel show van ara’s en andere vogels. Boottochten in alle vroegte over de rivier en het meer bieden weer heel andere dieren dan nachtwandelingen bijvoorbeeld. Er zijn vele aanbieders en de prijzen verschillen maar hoe U het ook wendt of keert, sla de jungle hier niet over. U leest waarom in het artikel:
Jungletochten in Peru.
Tips
Zitten er ook nadelen aan het huren van een auto?
Niet vreemd is dat Peru ook een land is waar de bevolking het niet altijd eens is met bepaalde besluiten van de overheid. Ook uit de hand gelopen calamiteiten liggen erg gevoelig en U zult het hoe dan ook zeker tegenkomen: demonstraties. In Lima een dagelijks verschijnsel maar ook in andere grote steden. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld de onderwijzers in een klein dorp besluiten te staken. Wat de reden ook moge zijn, de bevolking besluit dan over te gaan tot actie en die acties houden bijna altijd blokkades in. Omdat Peru afhankelijk is van toerisme raakt men de overheid daar het meest mee. Maar je zou er maar net staan met je huurauto en de weg is geblokkeerd. Probeer dus met het samenstellen van je route rekening te houden met eventuele uitwijkmogelijkheden. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan maar in het zuiden van Peru wel doenlijk, in het noorden wat lastiger. Als U wat Spaans spreekt is een gesprekje en soms wat geld ook voldoende om even door te mogen, een voordeel weer van de huurauto want die grote toeristenbus kan dat schudden. Informeer bij twijfel altijd even bij de receptie, desnoods de politie, naar de toestand van de te rijden route. Tijdens onze reis werden we in Cuzco gewaarschuwd omdat men daar enkele dagen de hele stad en het vliegveld blokkeerde. Het is dan even roeien met de riemen die je hebt.
Zijn er bezienswaardigheden, die ik echt geruime tijd van te voren moet boeken?
Jazeker, ofschoon er in de regel altijd nog wel een plekje te vinden is, maar je zou maar net geen treinkaartje naar Machu Picchu kunnen krijgen, juist als jij dat in je schema hebt gepland. Datzelfde geldt voor jungletours want als je in het beste seizoen reist dan kan het je gebeuren dat alle jungletours volgeboekt zijn. Overigens waren dat op onze route de enige twee trips die we via internet thuis al hadden geregeld. Treinreizen van en naar Machu Piccchu kunt U boeken via de site van Incarail. Jungletours worden door enkele reisbureaus in Nederland en internationaal door veel maatschappijen via internet aangeboden.
Wij wensen U een fantastische reis toe en weten dat U zult genieten van Uw vrijheid en het contact met de bevolking. Al spreekt U geen Spaans, als U een hopeloze poging daartoe doet dan wordt dat bijzonder gewaardeerd en zullen ze U met alles helpen.
Buen Viaje