Peter » Specials » Patagonie
Peter: Informatie van A tot Z

De wonderen der natuur van Patagonië

De wonderen der natuur van Patagonië “We gaan op vakantie naar Patagonië.”; maar als we dat vertelden, wisten velen niet eens waar dat “land” lag. De eerste denkfout want Patagonië is geen land, het is een uitgestrekt gebied in het zuiden van Zuid Amerika en strekt zich uit over de landen Chili en Argentinië.
Waarom dan Patagonië vraag je je af. Patagonië betekent eigenlijk “land van mensen met grote voeten” en die naam werd aan deze streek gegeven door de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan, die hier in 1520-1521 een
nieuwe doorgang naar een oceaan vond, die hij de Stille oceaan doopte. Er zijn diverse verklaringen gegeven voor de naam maar het meest waarschijnlijke is dat hij dat gedaan heeft omdat hij bij de ontdekking van Zuid Amerika zag dat er enorm grote voetafdrukken te zien waren. De oorspronkelijke bevolking, bestaande uit diverse Indianenstammen, droegen van bont gemaakte grote schoenen ter bescherming tegen de extreme weersomstandigheden. Dit verklaarde de afdrukken.

Het deel van Zuid Amerika dat men met Patagonië aanduidt ligt beneden de 40e breedtegraad op het zuidelijk halfrond. Zo bestaat er een Chileens Patagonië en een Argentijns Patagonië. Het is een eenzaam gebied met vele prachtige natuurwonderen zoals diverse gletsjers, het Andesgebergte en ongelooflijk uitgestrekte pampa’s. Verharde wegen zijn er zeldzaam en de weersomstandigheden kunnen binnen 10 minuten veranderen van droog en warm naar nat en koud, al dan niet gepaard gaande met ongekend sterke winden, die hier gedurende het gehele zomerseizoen waaien. Deze extreme wind zult U nog lang onthouden.

Patagonië en autohuur

U moet avontuurlijk zijn ingesteld en een beetje lef hebben maar de allermooiste manier om Patagonië te bereizen is individueel. Alleen dan verplaats je je persoonlijk door het ruige prachtige land en kom je in de vele nederzettingen of dorpjes, die vaak nog met wildwest stadjes te vergelijken zijn. Je leert de vriendelijke en behulpzame bevolking kennen. Je kunt je eigen tijd indelen, hetgeen prettig is omdat het weer nogal eens wisselt en je daarom in je eigen reisschema kan schuiven. Je zult ook dingen ontdekken die zo de moeite waard zijn dat je wat langer wilt blijven hangen.

Het huren van een auto is een mogelijkheid en dan heb je alle vrijheid die je je wenst want het openbaar vervoer is niet altijd even betrouwbaar. Gelet op de slechte wegen worden de meeste toeristen met vliegtuigen van de ene naar de andere bezienswaardigheid gevlogen maar neem van mij aan dat U dan onbeschrijflijk mooie stukken natuur mist. Een 4 WD auto, liefst jeep geeft een veilig gevoel. Lees verder in het artikel Patagonië en autohuur wat U allemaal kunt verwachten en overweeg serieus om Patagonië individueel te doen. Ga je van noord naar zuid of andersom, kan ik de auto elders achterlaten, welke risico’s zijn er……ik vertel U graag over onze ervaringen.

Puerto Montt en Osorno

Afhankelijk van de tijd die je te besteden hebt, zal je ergens moeten beginnen aan de reis door Patagonië. De 40e breedtecirkel geldt als het begin van dit wonderlijk mooie gebied en een heel goed uitgangspunt is de stad Puerto Montt, een leuke stad, die het een en ander te bieden heeft. Elke dag is er een uitgebreide markt en in dezelfde omgeving vind je vele visrestaurantjes, die de meest verse vis aanbieden. Je komt er het gemakkelijkst vanuit Santiago de Chili met een vliegtuig en je zou er eventueel bij aankomst direct een auto kunnen huren voor je trip zuidwaarts. Jawel, zuidwaarts want dan zullen de vele bezienswaardigheden alleen maar mooier worden. Overnachten zou ik niet in Puerto Montt en na heerlijk gegeten te hebben in één van de vele visrestaurants, wellicht al een warme van alpacawol gebreide trui of poncho aangeschaft te hebben, kan U nog een klein stukje doorrijden naar de Osornovulkaan, gelegen in een prachtig park. Het ligt niet ver van Puerto Montt vandaan en U kunt er op vele manieren genieten van de wonderlijke natuur. Een hele rustige maar prachtige plek om te overnachten is Petrohué. U leest het in het artikel Puerto Montt en Osorno.

San Carlos de Bariloche en El Bolson

Als U van Puerto Montt vertrokken bent, loop je al direct tegen het probleem aan dat zuidwaarts rijden in Chili niet zo eenvoudig is als je denkt. Vaak lukt het alleen om op te schieten door uit te wijken naar Argentinië en daar een tijdje naar het zuiden te gaan. Je kan dan zelf bepalen bij welke grensovergang je weer terug gaat naar Chili. Zo’n afzwaaier door Argentinië kan direct vanaf Puerto Montt al en dat zelfs op diverse manieren. Je komt interessante plekken tegen. De Argentijnse steden San Carlos de Bariloche en El Bolson zijn twee heel bijzondere steden en doen eigenlijk bijzonder Europees aan. Dat is niet vreemd omdat Bariloche veel Duitse, Oostenrijkse, Zwitserse en Noorse immigranten kent.
Zij bouwden hun typische houten chalets in de heuvels rondom de stad en brachten ook de chocoladefabrieken hierheen. El Bolson daarentegen is een stad waar vele hippies zich hebben gevestigd. Zij houden drie dagen in de week een grote en gezellige markt, die altijd druk bezocht wordt en het is verstandig je reis zo te plannen dat je El Bolson op de dinsdag, de donderdag of de zaterdag aandoet. Je moet er echt even een kijkje nemen en je kan er zorgen voor de inwendige mens voordat je verder rijdt want lekkernijen zijn er voldoende te vinden op het marktterrein. Het artikel San Carlos de Bariloche en El Bolson maakt het een en ander duidelijk.

De San Rafaelgletsjer

Deze prachtige in Chili gelegen gletsjer wordt nogal eens overgeslagen door toeristen omdat hij alleen maar bereikbaar is per boot en dat kost je dan gelijk een hele dag want dichtbij de Chileense plaats Puerto Chacabuco, vanwaar je vertrekt, is het niet. Maar zeer de moeite waard is het wel want alleen al de vaart door dit prachtige gebied met vele vulkanen, bergen, bossen en gletsjers is meer dan de moeite waard. Onderweg ziet U onder andere zeehonden en vele vogels. De boottocht wordt uitgevoerd met een catamaran, die U in 5 uur varen naar de baai brengt waar de San Rafaelgletsjer het water bereikt.
Ook de San Rafaelgletsjer is er dus een waar U de kans krijgt grote ijsbrokken af te zien breken. De kapitein van de catamaran brengt zijn schip zo dicht mogelijk bij de gletsjerwand en geeft dan het sein veilig om van boord te gaan. In groepjes verdeeld vaar je dan in rubber bootjes tussen de eerder afgebroken brokken ijs, vaak mini-ijsbergen. Je kijkt op tegen de meerdere tientallen meters hoge gletsjerwand in diverse kleuren blauw, de ene plek nog helderder dan wel dieper dan de andere. Na dit ongelooflijk indrukwekkende rubberbootvaartje krijg je een glas sterke drank, voorzien van een wild brok stuk gletsjerijs van meerdere duizenden jaren oud. De prachtige terugtocht wordt daardoor steeds gezelliger en het is dus zeker de overweging waard deze tocht te doen. Het kan op verschillende manieren en vanuit diverse vertrekpunten. Mocht ik Uw nieuwsgierigheid hebben opgewekt, lees
dan het artikel De San Rafaelgletsjer.

Perito Morenogletsjer

De allergrootste ijskappen van de wereld, uiteraard de polen even uitgesloten, liggen in Patagonië, hoofdzakelijk in het Chileense gedeelte maar wel degelijk ook in Argentinië. Daar immers ligt de wereldberoemde Perito Morenogletsjer, bekend van de vele reportages die gemaakt zijn over het afbreken van gigantische stukken ijs, die met ongelooflijk kabaal en geweld in het water vallen. De gletsjer immers mondt uit in een enorm groot meer ( Lago Argentino ) Deze gletsjer is voor de vliegtoerist bereikbaar via het nieuwe vliegveld van de Argentijnse stad El Calafate, het uitgangspunt voor genoemde gletsjer. Kom je echter met de auto uit het noorden dan ben je door de ongelooflijk uitgestrekte pampa van Argentinië gereden. Guanaco’s en nandoes steken de onverharde weg over en het landschap lijkt saai maar verandert regelmatig. Het is een bijzondere ervaring. De Perito Morenogletsjer ligt een dikke 70 kilometer westelijk van El Calafate en je gelooft je ogen niet. Je kan op verschillende manieren genieten van dit natuurwonder en het ( onder begeleiding ) wandelen op de gletsjer is een optie. Het is een bijzondere ervaring en zeer de moeite waard. Iedereen die kan lopen, kan ook die tocht doen dus er worden geen sportieve dingen geëist. Daarnaast zijn boottochten mogelijk en kan je via prachtige en veilig aangelegde loopbruggen diverse uitkijkpunten bereiken vanwaar je getuige bent van het geweld van afbrekend ijs. De daarmee gepaard gaande geluiden vergeet je nooit meer. Vanuit El Calafate heeft U nog vele andere bijzondere bezienswaardigheden binnen bereik want in dit deel van Patagonië is nog veel meer te zien, onder andere de ook fraaie gletsjers, de Upsala, de Onelli en de Spegazzini of de bergen Fitz Roy, Torre en Poincenot. Je hebt hier dus veel meer tijd nodig dan U in eerste instantie zou denken. In het artikel Perito Morenogletsjer kan U zien wat er zoal te beleven valt.

Chileense Rodeo

Bestaat het nog……een sport die meer toeschouwers trekt dan voetballen? Jawel, in Chili en ofschoon U beslist naar Patagonië gaat voor de overweldigende natuur is het natuurlijk erg welkom om eens heel even iets geheel anders te bekijken. Het Chileense rodeo is uniek voor Chili en is niet te vergelijken met de rodeo zoals je gewend bent te zien in landen zoals Amerika. Het is volksvermaak en ieder weekend in de zomer zijn er rodeo’s, die gepaard gaan met een grote markt, veel vertier en uiteraard eten en drinken. In de arena, waar het spektakel zich afspeelt, wordt gevochten om de titel want
iedere stad heeft zijn eigen kampioenen, die dan weer tegen elkaar strijden om een landelijke finaleplek in de stad Rancagua te bereiken. De bedoeling is om als koppel ruiters een jonge stier onder bedwang te houden en hem langs de arenawand te leiden om hem daar uiteindelijk op een daarvoor bestemd zachter deel klem te zetten tussen die wand en de borst van het paard. Daar moet de stier direct de andere richting in begeleid worden als hij weer wordt los gelaten. Het is een spannende wedstrijd die je niet moet overslaan want het is volksvermaak nummer 1 in Chili. U kunt er spectaculaire foto’s maken.
Het artikel Chileense Rodeo maakt U beslist warm want ik wil benadrukken dat de stiertjes geen haar gekrenkt wordt dus U kunt gewoon genieten van Chileense wildwest.

Chili: Nationaal Park Torres del Paine

Diep in het zuiden van Chili vind je het allermooiste park Torres del Paine. Alleen in dit park zou je je hele vakantie kunnen blijven want het is niet alleen groot maar heeft enorm veel verschillende recreatiemogelijkheden. Je kan er meerdaagse trektochten houden door een werkelijk adembenemende natuur. Ongelooflijk ruige bergtoppen blijven indruk maken en zijn voor alpinisten te beklimmen. Heeft U minder tijd dan zijn er talloze kleine wandelingen binnen de grenzen van het park mogelijk maar daarnaast kunt U paardrijden, met de boot naar de Greygletsjer varen of gewoon door het park struinen en de vele uitzichtpunten bekijken. Prachtige meren, watervallen in de rivieren, U kijkt Uw ogen uit. Overal in het park komt U guanaco’s tegen. Vossen, emoe’s en talloze roofvogels ziet U dagelijks dus U begrijpt het al, trek voor dit park minstens enkele dagen uit. In het park zijn diverse overnachtingsmogelijkheden, van campings tot luxe hotels. In het hoogseizoen van december tot en met februari is het wel handig om van te voren een slaapplek te reserveren. De dichtstbijzijnde plaats is Puerto Natales namelijk en dat ligt een eind buiten het park en dat is niet zo handig als je erg veel tijd wilt besteden binnen de grenzen van het park zelf. U kunt in Puerto Natales een auto huren, eventueel zelfs met kampeeruitrusting. Let wel, voor het kamperen gelden binnen het park strenge regels, die U krijgt uitgedeeld als U het park binnen gaat. In het hoogseizoen van 2009 was de entree 20 Euro per persoon, overigens kunt U er gewoon met euro’s betalen. Het artikel Nationale Park Torres del Paine geeft nog meer tips.

De volgorde van de artikelen is tevens de volgorde zoals wij met een huurauto door Chili en Argentinië gereisd hebben. We hebben er drie weken over gedaan en hebben ons nergens hoeven haasten. Uiteraard zouden we op enkele plekken graag langer zijn gebleven maar helaas hadden wij daar de tijd niet voor. Wij volgden de volgende route:
Puerto Montt – Petrohué – San Carlos de Bariloche – El Bolson – Futaleufú – La Junta – Puyuhuapi – Puerto Aisén – Pierto Chacabuco – Coihaique – Villa Cerro Castillo – Puerto Guadal – ( overigens kunt U daar overnachten in El Mirador de
Playa Guadal, fraai gelegen met eigen woninkjes met open haard, gerund door een Nederlander ) – volg de rivier Chacabuco de grens over naar Argentinië – Lago Posadas – routa 40 zuidwaarts – El Calafate – grensovergang Cancha Carrera –
Torres del Paone – Puerto Natales – Punta Arenas.

Op deze route wordt U verrast op vaker ongelooflijk fraaie natuur en het is dus zeerzeker de moeite waard om het op eigen gelegenheid te doen. Wij wensen U net zoveel goed weer als wij hadden maar kleed U in laagjes en U bent tegen alles bestand.
Patagonië en autohuur

Patagonië en autohuur

Kan je Patagonië zelf doen met een huurauto? Patagonië staat immers bekend om de harde winden, het erg veranderlijke weer en de doorgaans niet in beste staat verkerende wegen. Veel toeristen kiezen da…
Puerto Montt en Osorno

Puerto Montt en Osorno

Als je Patagonië relaxt op eigen houtje wilt doen dan is de stad Puerto Montt een leuk uitgangspunt. Je vliegt er vanuit Santiago de Chili in ruim anderhalf uur heen en op het vliegveld “El Tepual” he…
San Carlos de Bariloche en El Bolson

San Carlos de Bariloche en El Bolson

Als je door Patagonië reist en vanuit Puerto Montt in Chili zuidwaarts wilt rijden dan kan je kiezen voor een tijdrovende weg met allerlei veerboten of voor de weg door Argentinië. Je wipt dan de gren…
Chili en de San Rafael gletsjer

Chili en de San Rafael gletsjer

Deze gletsjer is op zich al uniek want het is de dichtst bij de evenaar liggende gletsjer, die ook nog eens uitmondt in zee. ( in ieder geval in een lagune met een open zeeverbinding ) Het ijs van de…
Argentinië – De Perito Morenogletsjer

Argentinië – De Perito Morenogletsjer

In 1981door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed en dat is geheel terecht. Deze gletsjer mag aan Uw reis naar Patagonië niet ontbreken want U krijgt een waar natuurspektakel te zien zoals U nog nie…
Chileense Rodeo

Chileense Rodeo

Een sport die in Chili nog populairder is dan voetbal is het rodeo rijden. Daarbij denkt U waarschijnlijk aan Amerikaanse taferelen maar een Chileense Rodeo is geheel anders. Het is zeer de moeite waa…
Chili: Het Nationale park Torres del Paine

Chili: Het Nationale park Torres del Paine

Het nationale Park Torres del Paine in het zuiden van Chili is op alle gebied adembenemend en zonder meer een must als U naar Patagonië reist. U kunt er wandelingen maken van een uur tot zelfs meerder…
Gepubliceerd door Peter op 09-06-2009. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!